CV Ketels en radiatoren voor een warm huis

Een beetje warmte, of het nu letterlijk of figuurlijk is, in huis is nooit weg. Zeker in de winter is het lekker als de verwarming lekker loeit. Niet voor iedereen is het duidelijk hoe het verwarmen van een huis precies in z’n werk gaat. Vooral de wat jongere mensen onder ons hebben vaak geen flauw idee. Dat is dan ook de reden dat deze blog in het teken staat van CV Ketels en radiatoren.

De aanleiding

De aanleiding voor het schrijven van deze blog is een gesprek dat ik met een student uit Rotterdam voerde. De jongen, die op de universiteit in de havenstad studeert, had werkelijk waar geen idee hoe het verwarmen van een huis precies in zijn werk ging. Natuurlijk wist hij dat CV Ketels en radiatoren een bepaalde rol spelen, maar het gehele proces kon hij eigenlijk niet duidelijk uitleggen. Dat was voor mij een reden om een blog te wijten aan het verwarmen van een huis. Als een universitaire student al geen idee heeft…

CV Ketels en radiatoren

Overigens was zijn uitspraak over CV Ketels en radiatoren niet helemaal juist. In bijna alle gevallen is het namelijk zo dat er slechts sprake is van één ketel. Die ketel is eigenlijk de motor van het hele mechanisme rond het opwarmen van een huis. In de CV Ketel wordt het water in feite opgewarmd. Dit water (of die warmte) wordt vervolgens door de buizen naar de verwarmingen en radiatoren geleid. Doordat de radiatoren dan gevuld zijn met warm water (of warmte), komt er warmte van zo’n radiator af.

Dit vind je misschien ook leuk...