De afzuigkap en design gaan samen

afzuigkappenWie een top tien maakt met meubels of voorwerpen die het meest functioneel zijn in een woonruimte, zal zaken als een brandalarm of toilet waarschijnlijk opnemen in het lijstje. Ook de afzuigkap is een voorwerp dat altijd vooral functioneel is geweest. Maar tijden veranderen, want tegenwoordig is een afzuigkap ook een eyecatcher in een gemiddelde keuken in ons land. De afzuigkap en woondesign kunnen dus wel degelijk samengaan.

De tijden zijn voorbij

De tijden dat de afzuigkap het lelijkste onderdeel van je keuken was, zijn voorbij. Niet langer is de afzuigkap alleen een functioneel apparaat (want het zorgt ervoor dat de rook die ontstaat door het bakken of braden). Sinds een tijdje is het ook een waar designitem. De mooiste afzuigkappen, van RVS en ander materiaal, doemen op in keukens van Nederlanders. Vaak ook nog in spectaculaire vormen en met mooie afwerkingen.

Digitaal

Daarnaast zijn de knokken vaak gedigitaliseerd. Werkten de eerste knoppen op een afzuigkap vaak nog analoog, nu is het allemaal digitaal te bepalen. Van de stand van de zuigwerking tot de sterkte van het licht die onder de afzuigkap is gemonteerd. Ook het klokje dat op de meeste afzuigkappen zit, is gedigitaliseerd.

Niet overdrijven

Maar niet alles is hosanna, want sommige ontwerpers overdrijven. Zo zijn er ook voorbeelden van afzuigkappen die hun doel volledig voorbijschieten. Qua design zijn die afzuigkappen inderdaad mooi, maar wat heb je in godsnaam aan een afzuigkap waarvan de zuigkracht niet optimaal is (vergeleken met de degelijke afzuigkappen van een paar jaar geleden)?